Valg av treningsprogram

Det er ikke alltid like lett å finne et treningsprogram som passer deg og dine preferanser, men med noen enkle tips og pekere vil du vite hva du bør tenke over før du tar valget.

Hva ønsker du å oppnå?

Det hjelper ikke å trene biceps programmet til Arnold eller Jay Cutler dersom du egentlig ønsker å bli sterk som hulken eller flinkere til å utføre olympiske løft. Derfor er det viktig at du finner ut hva du egentlig vil oppnå med dine mål. Hva er det som trigger deg? Hvilke øvelser elsker du? Etter at du har funnet ut hva du faktisk ønsker, så blir det mye enklere å finne et treningsprogram som passer deg og dine mål.

Er det tilpasset hverdagen din?

Det er ikke uvanlig å møte travle personer som starter direkte med et treningsprogram som forventer at du trener 6 dager i uken. Unngå denne tabben ved å spørre deg selv om det er realistisk. Vil du virkelig klare å gjennomføre det 100%, eller bare 70%? Beklager å måtte skuffe deg, men 70% er ikke godt nok, ei heller 80% for den saks skyld. Da vil du ha et langt bedre utbytte av å velge et program du faktisk klarer å utføre 90-100%. La oss si at du er en meget travel person som driver med trening som en hobby og ikke noe mer. Da vil jeg anbefale deg et treningsprogram som krever mellom 2-4 dager i uken av deg, avhengig av hvor travelt du har det osv. Er du ekstremt travel kan du vurdere å kun trene kroppsvektsøvelser i heimet.
Treningen bør være en del av deg og forbedre din hverdag ved å gi deg mer energi osv. Du skal ikke slite deg ut så mye at du gruer deg til neste treningsøkt og ser på den ene hviledagen du har i uken som selveste julaften. Da motarbeider du bare din hensikt istedet.

Er det tilpasset ditt nivå?

Sikker på at treningsprogrammet ditt ikke er beregnet på viderekommende løftere som har holdt på jevnt og trutt i over 2 år? Dette er det svært mange som enten overser eller ikke får med seg når de lærer seg et nytt treningsprogram. De ser heller på de tøffe promovideoene av programmet og den super imponerende personen som har laget det. Deretter noterer de hvilke øvelser de skal gjøre og kanskje til og med hva de skal spise, men legger ikke merke til teksten nederst på programmet som forklarer at man bør ha en enorm treningskapasitet for å kunne utføre det. Dette er særdeles viktig å få med seg, fordi en nybegynner har verken teknikken eller treningskapasiteten som en viderekommen har.

Er det gøy?

Kanskje du gir blanke i om det er gøy eller ikke, så lenge du får resultater? Vel, det gjorde jeg også tidligere. Som et resultat ble jeg etterhvert demotivert og så på treningen som et gjøremål istedenfor en hobby. Heldigvis gikk det opp for meg etterhvert, og jeg startet derfor å legge inn øvelser som jeg selv likte osv. Det førte ikke bare til at jeg storkoste meg igjen, men det ga også bedre resultater!
Du vil naturligvis ikke finne et treningsprogram som har alle øvelsene du elsker, så da får du heller inngå et kompromiss, men skaffer du deg nok kunnskap kan du etterhvert bytte ut øvelser med alternativer som er like effektive og som du selv liker bedre.

Helkroppsprogrammer vs. splittprogrammer

Dette paragrafet skulle vært obligatorisk for alle nybegynnere. Du aner nemlig ikke hvor mange ferskinger som starter med et splittprogram der de utfører 4-5 forskjellige øvelser kun for brystet, og i verste fall også 4-5 øvelser på triceps like etterpå. Dessuten mangler de grunnstyrken. Det vil være mye mer gunstig for en nybegynner å trene hele kroppen 2-3 ganger i uken der det fokuseres på baseøvelser som benkpress, markløft, knebøy, skulderpress, pull-ups osv. Ikke bare blir teknikken innlært bedre, men både styrken og musklene vil vokse raskere fordi du nettopp trener alle musklene 3 ganger i uken istedenfor kun 1-2 ganger. Selv har jeg trent i mangfoldige år nå og holder meg fortsatt for det meste til helkroppsprogrammer. Her er også noen andre fordeler man får:

  • Det er enklere å bytte ut øvelser til variasjon fordi du kun trener 1 hovedøvelse per muskelgruppe.
  • Det er lettere å implementere i ditt daglige liv. Føler du deg trøtt idag? Ikke noe problem! Tren heller imorgen da vel. Du trenger ikke nødvendigvis å trene annenhver dag.
  • Det lar deg trene hvor som helst. Er du f.eks. hjemme kan du trene øvelser som push-ups osv.
  • Testosteronproduksjonen din vil være større pga. at øvelsene involverer flere muskler samtidig. Spesielt knebøy produserer veldig mye testosteron, og desto mer testosteron, jo mer vil musklene vokse.
  • Det er bedre for atleter ved at man kan trene mer eksplosivt og bruke øvelser med samme bevegelighetsmønster som de ellers bruker osv.

Splittprogrammer har dog fortsatt sin plass i treningsverden. Grunnen til det er at du får fokusert mer på hver muskelgruppe ved at du kan trene flere øvelser. La oss f.eks. tenke oss at du trener latsene dine. Da kan du trene nedtrekk med bredt grep for å trene yttersiden, T-Bar Row for å trene midten og Reverse Grip Bent-over Row for å trene nedsiden. Dette blir vanskelig med et helkroppsprogram gitt! Tenk over hvor mange øvelser du måtte ha utført. Du hadde vært tom for energi halvveis i økten skal jeg si deg! Ergo er splittprogrammer som oftest favoritten til kroppsbyggere, men jeg anbefaler allikevel at du trener helkroppsprogrammer hele ditt første treningsår og jevnlig etter det. Husk alltid at du må bli sterkere for at musklene skal vokse, og da slår ingenting et helkroppsprogram!

Oppsummering

Du bør altså velge treningsprogrammer som passer deg og dine mål, og som du stortrives med. Ikke tren et treningsprogram kun fordi kompisen din trener det!
Er du en skikkelig fersking (ikke trent jevnlig i mer enn 1 år og/eller aldri trent et helkroppsprogram) anbefaler jeg deg å velge nettopp et helkroppsprogram. Det vil si et treningsprogram som trener hele kroppen din 2-3 ganger i uken. Det vil du få mest utbytte av. Fortell gjerne hvilket treningsprogram du holder på med for tiden og dine erfaringer i kommentarfeltet nedenfor!

Er du nybegynner vil jeg foreslå Core to Score som jeg selv har laget. Det vil gi deg styrke, muskelvekst, balanse og mestring av kroppsvekten din, og er dessuten lett å forstå.

    Christoffer Riis (42) er skaperen av Trening for Travle og har trent styrke i over 5 år. Han skulle selv ønske at noe slikt fantes da han startet, for han har hatt mer resultater det siste året med trening enn alle de andre årene hans til sammen.

(0) Kommentarer under annonsen