Stress og Trening

Tar du treningen litt i overkant seriøst, eller har det kanskje bare blitt slik?
Har du muligens barn eller en stressende jobb?
Er du en student på budsjett med en haug av lekser?
Kanskje du ikke passer noen av disse beskrivelsene, men er stresset allikevel?

I denne artikkelen skal jeg ihvertfall forklare hvordan stress påvirker oss og hvorfor det kan ødelegge treningsresultatene dine, hva det ofte kommer av og hvordan du kan bli kvitt det. Jeg har nemlig selv lidd mye under stress, som oftest påført av meg selv.

Positivt vs. Negativt stress

En ting jeg vil oppklare først er at det finnes to typer stress. Positivt stress og negativt stress. Positivt stress kan f.eks. oppstå ved at du skal slå gamle rekorder på treningsstudioet idag, og da sender hjernen din signaler om å produsere det såkalte «slåss hormonet» noradrenalin som lar deg fullføre diverse utfordringer her i livet. Negativt stress forekommer derimot dersom stresset forblir over lengre tid og du føler deg slått. Da produseres omsider hormonet kortisol fra nyren din.

Hvordan påvirker negativt stress oss?

Visste du at mye/langvarig stress kan påvirke hormonnivåene i kroppen din og at det kan føre til redusert muskel gjenoppbygging, økt fettlagring og redusert helse. For mye kortisol reduserer testosteronnivået, slik at kroppen ikke bygger muskler i samme grad, immunforsvaret svekkes og blodtrykket øker. For mye kortisol over lengre tid vil også gjøre deg mer sulten etter karbohydrater pga. nevrotransmitterne NPY og serotonin. Stress har også blitt sammenkoblet med kreft, slag og andre livsfarlige trusler. Blant annet Steve Jobs var sikker på at stresset han hadde opparbeidet seg var grunnen til at han ble syk og omsider døde.

Hva kan det komme av?

Dette kan sikkert oppfattes som åpenbart for mange, men det er ikke alltid det allikevel. Som de fleste vet så oppstår det ofte stress når man har mye å gjøre og man havner utenfor sin komfortable rutine. Det mange ikke er klar over er at de skaper unødvendig mye stress for seg selv. Det kan også oppstå ved at du irriterer deg over noe. For å nevne et eksempel så var jeg selv veldig stresset en periode. Jeg ankom treningsstudioet med dårlig samvittighet for at jeg var der litt for sent og var redd for at jeg ikke hadde like høy energi da. Deretter ga jeg alt på treningen og gjerne litt mer. Pausene måtte ikke være for korte eller lange og jeg måtte ha mat på spesifikke tidspunkt. Alt dette måtte skvises inn i en allerede travel hverdag. Etterhvert sov jeg dårligere, var mindre motivert, utviklet ulike stress symptomer og var full av tanker hele dagen.

Tiltak

Finn kilden/e: Før man kan iverksette tiltak må man vite hva som forårsaker stresset. Dette er ikke alltid like lett, fordi det kan være mindre årsaker som du kanskje ikke tenker over, eller abstrakte sammenkoblinger. Prøv og lytt til deg selv og skriv ned hva du mistenker at forårsaker stresset.

Fokus: En tommelfinger regel er å ikke ha for mange baller i luften. La oss si at du har en fast jobb, du trener, men du har også frilansoppdrag på siden. Dette fungerer for noen i mindre perioder, men over lengre tid vil det garantert påvirke deg. Vi er rett og slett ikke laget for å konstant jobbe med noe og heller ikke sitte på ræva hele dagen (men det får være en annen artikkel).

Plan: For mange hjelper det å lage en plan for dagen slik at man har oversikt over hva man bør bruke tiden på. Dette er lurt for mange andre grunner også, som f.eks. det å få gjort mer ut av dagen og bedre prioritering.

Avkobling: Av og til må man bare frigjøre seg helt. Gi slipp på alle uroligheter og forstyrrende tanker. Det vil si at du også må unngå å ta med jobben på ferie som mange dessverre gjør. De tar med både mobil og laptop og får nærmest angst dersom de ikke får gjort noe særlig produktivt den dagen. Det mange glemmer er at avkobling er produktivt i seg selv. Det gjør deg utladet, gir deg mer energi og plutselig mens du ligger der i solsengen din, så kommer du på en genial idé fordi underbevisstheten din er fornøyd.

Meditasjon: Du trenger ikke nødvendigvis å sitte på gulvet omgitt med lys og røkelse der du puster inn og ut. Det er mange former for meditasjon så det er bare å eksperimentere, men en form for meditasjon som jeg liker er TM. Det fokuserer på å puste sakte inn og ut uten å tenke på noe som helst. Derfor får du et mantra som skal hjelpe deg. TM kan også utføres hvor som helst når du er erfaren, som f.eks. på bussen.

Trening og kosthold: Det er bevist at tilpasset trening og kosthold vil hjelpe med å redusere stress. Ofte er spesielt yoga og Tai Chi svært effektivt. Et ekstremt intensivt treningsprogram kan derimot forverre situasjonen. Noe jeg selv erfarte da jeg prøvde å trene et helkroppsprogram uten pauser mellom settene. Det betyr ikke at det ikke vil fungere for deg, fordi jeg var tross alt stresset da, men du må føle på hvordan humøret ditt er osv. og ta et valg om treningsprogrammet passer deg der og da. Evt. få en personlig trener til å gjøre en vurdering. Et sunt kosthold vil også være til hjelp ved å blant annet gi deg mer energi og balanse i hverdagen. Lavkarbo dietter har vist seg å øke mengden kortisol produsert i kroppene våre som også bør tas i betraktning.

Ikke vær så seriøs: Dette gjelder spesielt meg som skulle gjøre det og det, da og da. Etterhvert lærte jeg meg til å slappe mer av og forstå at resultatene ikke være bli påvirket noe særlig dersom f.eks. tidene ikke bli helt riktig. Det er tross alt bedre å komme en halv time for sent på treningen enn å komme ditt stresset. Jeg trener heller ikke 5-6 ganger i uken lengre fordi jeg rett og slett foretrekker 3 for tiden. Du må finne ut hva som passer deg, gjerne i samarbeid med en personlig trener.


Linker:

http://www.unm.edu/~lkravitz/Article%20folder/stresscortisol.html

    Christoffer Riis (42) er skaperen av Trening for Travle og har trent styrke i over 5 år. Han skulle selv ønske at noe slikt fantes da han startet, for han har hatt mer resultater det siste året med trening enn alle de andre årene hans til sammen.

(0) Kommentarer under annonsen