5 års komprimert kunnskap

Etterhvert har jeg omsider innsett at ikke alle av oss foretrekker lange avhandlinger og derfor har jeg heller samlet mine beste råd, samlet gjennom de 5 årene jeg har drevet med styrketrening. Prøv dem først og takk meg senere!

1. Vær åpen for nye ting

Ikke vær den overlegne og sta typen som innbiller seg at han kan alt, eller tror at alt annet ikke er verdt å prøve. Det første treningsåret hadde jeg slike tendenser selv. Jeg trodde f.eks. at 12×3 serier var det optimale for muskelvekst. Ergo la jeg ikke inn noe variasjon som førte til at kroppen min tilpasset seg relativt raskt og at jeg stagnerte. Da gikk det veldig lang tid før jeg ble noe sterkere og mer muskuløs. Den dag idag er jeg derimot åpen for nærmest alt. Jeg ser fordelen av å være fleksibel som kan oppnås med f.eks. yoga, og å trene med kettlebells for å skape en sinnssyk kardioøkt.

2. Det handler ikke kun om vekter

Veldig mange som starter med styrketrening fokuserer kun på vektene og det å løfte mest mulig. Du bør heller fokusere på selve bevegelsen og følelsen. Du lurer bare deg selv dersom du slipper benkpress stangen ned på brystet ditt for så å skyte den opp igjen. Prøv heller å senk den sakte (1-2 sek) ned til like under brystkassen, stopp den gjerne der en stund, og press den kontrollert opp (1-2 sek) avhengig av om du trener få eller mange repetisjoner. Lær deg også å puste riktig i forhold til de ulike øvelsene. Bruk dynamisk oppvarming for å bli mer fleksibel slik at du får en bedre bevegelighetsbane osv. Prøv kroppsvektsøvelser for å treffe litt andre muskler innimellom. Reis deg fra stolen jevnlig, og gå f.eks. med handlevarene istedenfor å bruke bilen. Etterhvert vil du merke at disse små, men vesentlige tiltakene vil gi deg imponerende resultater! Styrketrening handler altså om mer enn bare å kunne løfte vekter.

3. Prøv nye øvelser og programmer

Ikke lås deg til f.eks. benkpress, flies, knebøy, markløft, skulderpress, bicep-curl, shrugs osv. som er mye brukt. Prøv andre variasjoner eller helt nye øvelser. Slik unngår du å bli lei og demotivert, samtidig som kroppen får nye utfordringer som tvinger den til å utvikle seg. Lei av Knebøy? Prøv f.eks. frontbøy, sumo knebøy, spensthopp og/eller lunges da! Ikke bare vil du unngå å bli lei og få bedre resultater, men du vil også merke hva som fungerer best for deg, og lære deg teknikk som du kan ta videre til andre øvelser. Du lærer rett og slett kroppen ulike bevegelser. Med det sagt, så ikke bytt ut for ofte. Da får du ikke forbedret deg noe særlig på den øvelsen du utfører. Hold deg til den nye øvelsen i f.eks. noen uker.

4. Kos deg for %@#4!

Mange trener på en spesifikk måte fordi de tror det er optimalt, til tross for at de ikke kan fordra treningsprogrammet, mengden eller øvelsene. Med mindre du trener for å bli proff eller allerede er proff (i enkelte tilfeller), så bør du heller fokusere på å ha det gøy. Selv gleder jeg meg til hver treningsøkt og elsker den gode følelsen man oppnår etter en vellykket treningsøkt. Det var ikke tilfellet for noen år tilbake. Da fulgte jeg tilfeldige treningsprogrammer slavisk og trente som oftest 5 ganger i uken. Enkelte økter var morsomme, mens andre var noe #$%@ (herk)! Det hjalp da ikke at jeg trente alene i tillegg. Derfor gikk etterhvert motivasjonen min nedover og treningen ble til en slags minijobb. På dette tidspunktet ville mange heller valgt å droppe treningen, men jeg klarte ikke gjøre det med viten om alle fordelene det ga meg. Det er jeg glad for den dag idag, og det illustrerer hvor viktig det er å ha det gøy! Tren øvelser du liker, bruk mye variasjon (repetisjonsantall, treningstyper, øvelser, intensitet, mengde, treningssenter, kombinasjon), finn en treningspartner og prøv nye ting.

5. Fokuser på det viktige

Istedenfor å trene f.eks. et kroppsbyggingsprogram med 5 øvelser per muskelgruppe, nærmest hver eneste dag, så kan du heller prøve deg på forskjellige baseøvelser fordelt på diverse dager. Tren f.eks. markløft, knebøy, pull-ups og planken på mandag, så benkpress, dips, militærpress og chin-ups på onsdag eller torsdag. Personlig har dette konseptet hjulpet min fremgang enormt. Prøv også kroppsvektsøvelser og noter hvordan kroppen din responderer på det. På samme måte bør du unngå unødvendig stress forårsaket av at du f.eks. har glemt å innta BCAA før trening, eller at det har gått for lang tid mellom pre-workout måltidet ditt. Stresset vil nemlig redusere innsatsen din mer enn disse tingene vil hjelpe deg. Spis sunt, sov godt, tren jevnlig, varier treningen, ikke stress fortsett og les våre artikler. Det vil garantert gi deg resultater, min venn!

6. Ta deg tid til å lese våre artikler

Du trenger ikke nødvendigvis å lese alle artiklene våre før du starter å trene, men jo mer du leser, desto mer forberedt er du. Dessuten kan du spare hundrevis av timer (nei, jeg overdriver ikke). Vi gir deg gratis kunnskap som har blitt opparbeidet gjennom mangfoldige år av andre. Slik slipper du å gå gjennom all prøvingen og feilingen før du merker resultater. Internettet er en flott ting, eller hva?

    Christoffer Riis (42) er skaperen av Trening for Travle og har trent styrke i over 5 år. Han skulle selv ønske at noe slikt fantes da han startet, for han har hatt mer resultater det siste året med trening enn alle de andre årene hans til sammen.

(0) Kommentarer under annonsen